LAGKAGEGUIDE – SÅDAN NÅR DU DET

Lagkageguide til hvordan du selv kan nå at lave hele din lagkage til weekenden (også selvom du har fuldtidsjob)

Det der lagkagebagning kan godt være lidt af en udfordring – især hvis man arbejder fuldtid og ikke lige har nogle fridage!

Men det kan altså sagtens lade sig gøre.

Denne guide tager udgangspunkt i en lagkage med lagkagebunde, en slags bærmousse og en hvid chokolademousse. Guiden er lavet udfra at kagen skal bruges lørdag, fx til et bryllup. Skal din kage først bruges søndag, rykker du bare det hele én dag. Jeg har linket til eksempler på opskrifter, men mængderne passer ikke nødvendigvis til en lagkage. Søg derfor evt. på google, for at finde opskriften til din lagkage eller gang portionen op.

Weekenden inden kages skal bruges:

Hvis du har fri weekenden før kagen skal bruges, kan du med fordel bage dine lagkagebunde her. Når lagkagebundene er kølet af, kommes de i fryseren (gerne mens de stadig er i formen).

Dette kan laves den dag du har tid til det, da bundene jo blot fryses ned. Alternativt laves de torsdag eftermiddag.

Torsdag (evt. efter arbejde):

Hvid chokolademousse forberedes og sættes på køl natten over, så den er klar til at blive pisket op fredag. Torsdag aften tages lagkagebundene op, så de kan nå at tø op. Hvis ikke lagkagebundene allerede er bagt, bages de denne dag.

Fredag (eftermiddag + evt. aften):

Start med at skære lagkagebundene over, så du har det antal du skal bruge. Gør herefter springformene klar med kageplast i og læg en lagkagebund i.

Herefter forberedes bærmoussen og hældes over lagkagebunden. Den anden lagkagebund lægges på og kagen kommes på køl. Efter ca en-to timer piskes den hvide chokolademousse op og kommes på som øverste lag. Glat overfladen så kagen er fin og jævn. Kom kagen på køl.

Hvis kagen skal betrækkes med marcipan, kan marcipanen med fordel laves fredag aften og opbevares på køl natten over. Husk at komme marcipanen i husholdningsfilm.

Lørdag formiddag:

Tag marcipanen ud af køleskabet som det første. Tag herefter kagerne ud af køleskabet og befri dem for kageplast. Varm evt. en kniv op med noget varmt vand (husk at tørre den af) og glat siderne på kagen ud.

Siderne på lagkagerne smøres med et tyndt lang flødeskum.

Marcipanen rulles nu ud og kommes rundt om kagen. Herefter pyntes kagen færdig og er herefter færdig til din fest 🙂

Transport:

Hvis du skal transportere kagerne, anbefaler jeg at de stilles på de fade de skal serveres på. Kom dem herefter i fx en stor papkasse. Brug evt. skridsikker måtte i bunden af papkassen og i bunden af bagagerummet på bilen. På den måde undgår du, at kagen skøjter rundt, hver gang du drejer i et sving 😉

Stil kagen klar på fx stativ når du ankommer, og kom sen herefter i køleskabet indtil den skal spises. Jeg vil anbefale at kagen tages ud ca. 1/2 time inden den skal spises, da smagene er mere tydelige, når kagen ikke er iskold.

Du kan se fremgangsmåder på min instagramprofil @maettemette i videoerne på forsiden.

God fornøjelse!

12 tanker om “LAGKAGEGUIDE – SÅDAN NÅR DU DET”

 1. Hej Mette
  Jeg har lige et spørgsmål ift pyntningen af kagen. Da jeg skal lave kage til vores barnedåb, ønsker jeg at forberede så meget som muligt, så kagen er færdig dagen før. Men kan den holde sig fint hvis der sættes marcipan bånd på lørdag eftermiddag/aften og kommes på køl og servers dagen efter til middag.? Eller skal man tidligt op søndag morgen og sætte marcipanbånd på?

  Måske ved du også om kagen kan pyntes med blomster, marenge og evt krymmel dagen før og stadig holde sig fin på køl til dagen efter?

  Vh Line

  1. Hej Line

   Tak for din besked. Jeg plejer at gøre det hele på dagen for at kagen er så frisk som muligt. Hvis der har været rester, og de har stået i køleskab, med pynt på, synes jeg dog at de har set fine ud dagen efter også.

   Men hvis jeg var dig, ville jeg lige lave en tester inden for at være helt sikker. Marengs vil højst sandsynligt begynde at væske og blive blød, hvis de kommer på dagen inden.

   God fornøjelse.

   Mvh Mette

 2. Hej Mette

  Har du en idé om, hvor længe lagkager kan tåle at blive transporteret? Kan de stå i en bil i cirka 1,5 time, inden de igen kommer på køl? 🙂

  1. Hej Rikke

   Det tror jeg godt de kan, hvis du har dem i en flamingo kasse med fryse elementer i, og kagerne er helt kolde når de kommes i kassen. Det holder godt på kulden, når de er i flamingo kasse.

   Jeg har kørt med kager i ca 50 min og da var de fint kolde da jeg kom frem.

   God aften. Mvh Mette

 3. Hej Mette,

  Super fin lille guide 🙂
  Men jeg er nysgerrig på hvordan du beregner hvor meget kage der skal til i forhold til antal portioner?

  Jeg syntes det er så super svært at vurderer. Man vil jo ikke have at der ikke er nok til alle, men på den anden side er det også ærgerligt at stå tilbage med alt for meget kage.

  1. Hej. Tak for din kommentar 🙂

   Jeg plejer at bruge denne formel:
   Radius x radius x pi x højde / 200

   Så er der, hvad der svarer til 2 dl kage pr person.

   Eksempel, hvis du har en kage på 22 cm i diameter:
   11x11x3,14×7/200 = 13,29. Dvs at der i denne kage er kage til ca 13 personer. Jeg plejer altid at lave lidt ekstra.
   Trodsalt bedre at stå med kage til overs end for lidt 🙂 håber det kan bruges. Mvh Mette

 4. Hej Mette,

  Jeg skal transportere min kage op til en fødselsdag her i morgen formiddag. Jeg er virkelig nervøs for at den ikke holder formen når den bliver kørt derop, og den skal være helt færdig ved levering. Den er med 2 mousser, og så vil jeg lave et marcipan bånd. Tror du den vil overleve turen? Det vil ca tage 30 min at køre med den.

  Tak for svar!

  Mvh Nathalie.

  1. Hej Nathalie
   Beklager mit sene svar! Jeg har ofte kørt med lignende kager i 45-60 min, og de har altid holdt turen. sørg for at bruge mousser der er rimelig faste – tilsæt eventuelt et blad husblas ekstra. Og stil dem i en flamingokasse med køleelementer, så de holder sig kolde 🙂 Håber det lykkes!

 5. Hej Mette

  Har du erfaringer med at klargøre marcipan bånd eller fondant bånd dagen før også opbevare det og komme på dagen efter? Jeg synes det revner hvis jeg opbevarer det på køl…

  På forhånd tak
  Karoline

  1. Hej karoline

   Jeg plejer selv at lave det på dagen, men har set andre der gør det klar, og opbevarer det i en pose eller husholdningsfilm i køleskabet – det skal være rullet sammen 🙂

   Kh Mette

 6. Hej Mette
  Hvis man fryser sine lagkagebunde, hvordan skal de så optøes, i køleskabet eller på køkkenbordet natten over?
  Mvh Line

Skriv et svar