Sprøjteteknik

Det længeventede indlæg om sprøjteteknik

I et opslag på Instagram, spurgte jeg, hvad I gerne ville “lære”.

Svarene var hovedsageligt:

  • konsistens
  • opskrifter
  • arbejdet med sprøjteposen
  • mønster

Så det kommer samlet i dette indlæg.

Konsistens

Konsistensen er vigtig, når man ønsker at sprøjte creme ud på en kage i et fint mønster. Cremen skal være fast, da den ellers ikke vil holde mønsteret – den må dog heller ikke være for fast, da den så vil være svær at trykke ud af sprøjteposen.

Når jeg pisker cremen, plejer jeg at stoppe med at piske når cremen danner “faste” toppe – fx når du kører en dejskraber eller elpiskeren rundt i cremen.

Opskrifter:

Jeg deler nedenfor opskrifter, som jeg synes er super gode til netop dette. Hvis du blot skal øve dig i at sprøjte mønster, vil jeg anbefale dig at finde en opskrift på marengs eller bruge flødeskum, da det er billigere at øve sig med end en creme på chokolade og fløde.

Chokoladecreme:

  • 300 g chokolade (du kan bruge hvid, gold, ruby og mælkechokolade. Vælg chokolade af god kvalitet, fx fra Callebaut).
  • 5 dl fløde
  • 3 blade husblas

Udblød husblas i koldt vand. Kom herefter fløden op i en kasserolle, og varm den langsomt op til lige under kogepunktet. Vej chokoladeknapperne af, og kom dem op i en skål. Når fløden er lige under kogepunktet, hældes den over chokoladeknapperne. Rør forsigtigt rundt, indtil al chokolade er smeltet. Hæld evt. massen gennem en lille si, for at sikre at der ikke er små klumper tilbage. Vrid herefter husblassen fri for vand, og kom den ned i den lune masse. Rør godt rundt.

Læg husholdningsfilm helt ned i skålen, så det rører chokoladecremen, og stil så skålen i køleskabet i min. 5 timer (eller indtil massen er kølet til 5 grader).

Herefter piskes cremen i 1-2 minutter med elpisker – pas på den ikke skiller 🙂

Kom cremen i en sprøjteposen med ønsket tyl og fordel på kagen.

Chokolade smørcreme:

  • 150 g blødt smør
  • 100 g flormelis
  • 1 tsk vaniljesukker
  • 80 g chokolade – du kan bruge hvid, gold, ruby og mælkechokolade

Start med at smelte chokoladen i mikroovnen, og lad den køle lidt af. I mens piskes smør, flormelis og vaniljesukker lyst og luftigt. Må meget gerne piskes 7-10 min.

Chokoladen piskes i, når den er kølet lidt ned. Herefter kan det være nødvendigt at sætte smørcremen lidt på køl, for at den har den rette konsistens, når den skal sprøjtes ud på kagen. Du kan tjekke konsistensen, ved at røre i smørcremen med en ske. Hvis den holder formen, når du kører en ske rundt deri, er den klar til udsprøjtning. Pas på, at den ikke bliver for hård, da den så vil være svær at sprøjte ud fra sprøjteposen.

Arbejdet med sprøjteposen: 

For at undgå at have creme ud over det hele, plejer jeg at tage sprøjteposen, klippe hul, komme tyllen i og herefter folde sprøjteposen udover min ene hånd. Derefter bruger jeg den anden hånd til at tage cremen ned i sprøjteposen og “skraber den af” på kanten. Du kan også sætte sprøjteposen i en høj beholder, så du har begge hænder fri.

Mønster:

Og så til det sjove; mønsteret. Her er det kun fantasien der sætter grænser. Jeg har lavet forskellige mønstre – og på billederne herunder kan I se, hvor mange forskellige mønstre man kan lave med en slags tyl. Hvis du vil se det som video, kan du trykke her og komme direkte til min Instagram.

Og så er det bare at øve sig!

2 tanker om “Sprøjteteknik”

  1. Hej Mette. Jeg skal bage en talkage til min datter som bliver 2år. Men vil gerne have en fast lyserød crem på. I din opskrifter kunne jeg kun finde chokolade cream.
    Kunne du give mig en opskrift på en lyserød cream eller en hvid ? Mvh Ida

Skriv et svar