Sprød mandelbund med brombærkompot og mørk chokolademousse
1 kage – ca. 8 personer
Mandelbund:
- 40 g smør
- 2 spsk lys sirup
- 60 g rørsukker
- 45 g mandler
- 35 g hvedemel/kagehvedemel
Start med at tænde ovnen på 185 grader alm ovn.
Kom smør i en gryde og varm det langsomt op. Hak mandlerne fint. Når smørret begynder at smelte, tilsættes de resterende ingredienser og massen røres godt rundt indtil al smørret er helt smeltet.
Sæt en kagering (18 cm) på en bageplade med bagepapir og hæld herefter massen op i en kageringen. Bag mandelbunden i ovnen i ca. 15 min – eller til den er godt gylden, og kanten begynder at blive brun.
Herefter tages bunden ud af ovnen. Når den har stået i 3-5 min. kan du forsigtigt fjerne kageringen (skrab evt rundt langs kanten med en kniv inden, hvis siderne sidder fast). Lad bunden køle helt af, før du flytter på den.
Brombærkompot:
- 140 g brombær (jeg brugte frosne)
- 2 blade husblas
- 50 g sukker
- 1/2 dl fløde
- Citronsaft
Udblød husblas i koldt vand. Kom bær og sukker i en gryde og lad det koge i ca. 10 min. Herefter tilsættes citronsaft – jeg brugte ca. 1/2 dl. Smag gerne til undervejs. Tilsæt derefter den udblødte husblas, og til sidst fløden (den skal ikke piskes). Mos evt. bærrene lidt med en ske, hvis du ikke ønsker hele bær deri. Lad kompotten stå, indtil den er stuetemperatur.
Vask din kagering, og kom husholdningsfilm i bunden. Kom mandelbunden ned i kageringen og sæt kageplast rundt langs kanten. Hæld herefter kompotten ud over mandelbunden og sæt den i fryseren i min. 1-2 timer.
Chokolademousse:
- 5 blade husblas
- 1,5 dl letmælk (anden mælk kan også bruges)
- 250 g mørk chokolade (du kan også bruge anden chokolade hvis du ønsker en mindre kraftig chokoladesmag)
- 4 dl fløde
Udblød husblas i koldt vand. Varm herefter mælken op i en gryde. Når mælken er lige under kogepunktet tilsættes den udblødte husblas. Herefter tilsættes chokoladeknapper/hakket chokolade, og der røres indtil chokoladen er smeltet. Pisk fløden til let flødeskum (den skal kun lige begynde at danne “mønster”). Kom herefter 1/4 af fløden ned i chokolademassen, og vend det godt rundt. Tilsæt herefter 1/4 igen, og vend det sammen. Herefter hældes chokolademassen op i den resterende flødeskum, og massen vendes forsigtigt sammen.
Hæld chokolademoussen op i en silikoneform (jeg brugte en TOR silikoneform 20 cm). Tag mandelbunden ud af fryseren, og vend den op hovedet ned i silikoneformen – dvs. siden med brombærkompot vendes ned mod chokolademoussen. Bank formen et par gange ned i bordet for at undgå luftbobler. Ret herefter kanten lidt til, og sæt kagen i fryseren (min. 6 timer).
Herefter kan kagen befris fra formen og pyntes med det ønskede pynt. Lad kagen tø op i køleskabet i nogle timer, og server herefter med vaniljeis (mmmhhhh). Velbekomme 🙂
Tip: Hvis du ikke har en silikoneform til kagen, kan du evt. bruge en springform/kagering der er 20 cm. i diameter i stedet. Så skal du blot sætte kageplast rundt i kanten, og evt. husholdningsfilm i bunden (så moussen ikke løber ud). Det giver måske et look der er lidt mindre skarpt – men det kan du pynte dig fra 😉