Tung chokoladebrownie med passionsfrugtgelé og gold-chokolademousse
Nok til ca. 8-10 personer
Brownie:
- 150 g smør
- 280 g sukker
- 100 g mørk chokolade
- 50 g gold chokolade
- 3 æg
- 190 g hvedemel
- 40 g kakaopulver
- et drys salt
Tænd ovnen på 170 grader (almindelig ovn).
Start med at smelte smørret i en skål i mikroovnen. Når smørret er smeltet, kommes sukkeret ned i skålen sammen med chokoladen. Rør det sammen indtil chokoladen er helt smeltet. Varm evt. lidt igen i mikroovnen, hvis chokoladen ikke er helt smeltet. Rør herefter æggene i. Herefter sigtes kakao og mel ned i massen og røres godt rundt.
Dejen fordeles i en springform (22 cm) beklædt med bagepapir. Drys til sidst med lidt havsalt. Bag kagen i ca. 30 min. ved 170 grader. Tjek gerne løbende, så kagen ikke bages for meget. Der må gerne sidde en lille smule dej på kniven, når du stikker i kagen.
Når kagen er bagt, skal den køle helt af, før du udstikker kagen med en kagering på 16 cm.
Herefter vil brownien være i kageringen på 16 cm i diameter, og der kommes kageplast rundt langs kanten. Herefter er du klar til at lave passionsfrugtgeléen.
Passionsfrugtgelé:
- 200 g passionsfrugt pure (jeg køber mit hoved Specialkøbmanden Hvidovre – på deres webshop)
- 40 g sukker
- 25 g hvid chokolade
- 2 blade husblas
Start med at udbløde husblas i koldt vand i ca. 10 min. Varm passionsfrugtpure og sukker op i en kasserolle til lige under kogepunktet. Kom herefter husblas i. Når husblassen er opløst, kommes chokoladen i og der røres indtil den er helt smeltet.
Lad massen stå indtil den er ca. 30 grader. Herefter hældes den ovenpå brownien, og kagen sættes i fryseren i ca. 3 timer.
Gold-chokolademousse:
Når passionsfrugtgeléen har sat sig, er det tid til at lave chokolademoussen. Start med at befri kagen fra formen, og find en kagering frem på 18 cm i diameter. Kom husholdningsfilm under bunden, og hold det fast med en elastik rundt om formen. Kom derefter kageplast rundt i kanten, og sæt kageringen på en tallerken eller lign. Læg browniebunden med passionsfrugtgelé ned i kageringen, og sørg for at den ligger i midten, så der er lige meget luft hele vejen rundt. Nu kan du gå igang med gold-moussen.
- 1 dl skummetmælk
- 280 g gold chokolade
- 5 blade husblas
- 3,5 dl fløde
Start med at udbløde husblassen i koldt vand i ca. 10 min. Kom herefter mælken op i en kasserollen og varm den op til lige under kogepunktet. Når mælken er varm, vrides den udblødte husblas fri for vand og kommes ned i mælken. Kom herefter den hakkede chokolade ned i mælken, og rør forsigtigt rundt indtil al chokoladen er smeltet. Er der stadig nogle stykker usmeltet chokolade, kan du tænde komfuret på lav varme, og sørge for at røre rundt indtil chokoladen er helt smeltet. Herefter piskes fløden til en meget let skum. Den skal kun piskes, til den lige netop begynder at danne “mærker” med piskeriset. Det er vigtigt, at fløden er meget let pisket, da moussen ellers bliver for tyk, og dermed ikke vil blive pæn og jævn rundt om kagen.
Når fløden er pisket, hældes 1/3 af fløden op i chokolademassen og det vendes forsigtigt sammen. Hæld herefter yderligere 1/3 op i chokolademasse. Når dette er vendt sammen, kommes hele chokolademassen op i den resterende fløde, og massen vendes forsigtigt sammen. Kom herefter moussen i en sprøjtepose, og klip et lille hul. Fordelen moussen rundt langs kanten på kagen, og sørg for at hele kanten dækkes. Derefter fordeles resten af moussen på toppen af kagen. Til sidst bankes kagen ned i bordet nogle gange, så eventuelle lufthuller forsvinder. Kom derefter kagen i fryseren i min. 6 timer.
Når kagen er frossen, kan den befries fra kageringen og kageplasten og pyntes med ønsket pynt. Jeg lavede “2021” tal ud af modelleringschokolade, og satte dem på tandstikker. Lod dem ligge på bordet natten over, så de var “hårde” næste dag, og klar til at komme i kagen. Derefter penslede jeg med guldstøv.
Modelleringschokoladen er set hos Kagetid, og har brugt samme opskrift som dem:
- 50 g glykosesirup
- 120 g hvid chokolade
Chokoladen varmes stille og roligt op i mikroovnen indtil den netop er smeltet (må gerne være tyk). Sørg for at røre undervejs. Bland derefter glukosesirup i og rør rundt. Herefter kan du forme chokoladen som du ønsker.
Jeg har også pyntet med lidt smørcreme, men mulighederne er mange, og du kan bruge lige den pynt, du synes er god 🙂
GODT NYTÅR!
Hej Mette
Kan man lave chokolademoussen med hvid chokolade i stedet? Og hvis jeg skal lave i en 24 cm form, hvor meget skal jeg mon så gange op? 1,25?
Mvh. Cecilie
Ja det kan du sagtens 🙂 og ja jeg tror det er nok – evt 1,5.
Skal den være frossen eller kan den opbevares på køl?
Kan sagtens opbevares på køl. Får dog den skarpeste kant hvis kageplast fjernes mens kagen er frossen 🙂
Hvor lang tid skal den tages ud af fryseren inden servering?
Jeg plejer at stille den fra fryser i køleskab aftenen inden den skal spises 🙂